LIFESTYLE

Kociołek żeliwny – idealny produkt dla tych, którzy uwielbiają wyjazdy i pyszne jedzenie

0
Kociołek żeliwny

Gotowanie na świeżym powietrzu to jeden z najpopularniejszych sposobów spędzania czasu podczas wakacji i ciepłych miesięcy. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest fakt, że ludzie lubią gotować w innym otoczeniu. Przebywanie na świeżym powietrzu pozwala na powrót do natury i relaks, odpoczynek od wypełnionej obowiązkami i zadaniami do wykonania codzienności. Kemping lub wyjazd pod namioty może stanowić doskonałą sposobność do oderwania się od szarej rzeczywistości. Może być też okazją do spróbowania nowych dań, innych niż te przygotowywane na co dzień w kuchni. Warto m.in. skosztować pyszności, jakie można przygotować w kociołku żeliwnym.

Kociołek żeliwny – uniwersalne i sprawdzone naczynie kuchenne. Zalety żeliwa

Od wielu pokoleń naczynia żeliwne są najczęściej wybierane do gotowania, ale dlaczego? Co sprawia, że są tak popularne i lubiane wśród miłośników dobrego jedzenia? Kociołki żeliwne to doskonały wybór, ponieważ mają wiele zalet w porównaniu z innymi materiałami. Są to między innymi:

  • Trwałość – materiał, jakim jest żeliwo, nie boi się ciepła, zimna, wilgoci i zarysowań. Żeliwo jest wytrzymałe, a także solidne i stabilne dzięki swojej wadze. Ponadto charakteryzuje się wysoką odpornością na zużycie – kociołek z wysokiej jakości żeliwa może służyć użytkownikowi przez całe życie;
  • Wygoda – kociołki żeliwne mają najczęściej ergonomiczny uchwyt, który wygodnie trzyma się w dłoni. Mogą być także wyposażone w odkręcane nóżki, dzięki czemu naczynia te da się dostosować zarówno do użycia w piekarniku, jak i na wolnym ogniu;
  • Bezpieczeństwo – potrawy w takim naczyniu nie przypalają się i nie przywierają. Podczas gotowania nie wydzielają się też szkodliwe dla zdrowia związki i substancje chemiczne;
  • Cena – żeliwo jest stosunkowo niedrogie w porównaniu z innymi materiałami;
  • Właściwości termiczne – żeliwo równomiernie się nagrzewa i doskonale zatrzymuje ciepło. Przechowywane w nim potrawy utrzymują ciepło przez dłuższy czas;
  • Łatwość w czyszczeniu – kociołek żeliwny jest dość łatwy do czyszczenia i konserwacji. Wystarczy ciepła woda i odrobina łagodnego detergentu, żeby utrzymać kociołek w czystości.

Odporność na wysokie temperatury i długi czas utrzymywania ciepła – niezaprzeczalne zalety kociołka żeliwnego

Kociołki żeliwne są odporne na bardzo wysokie temperatury (nawet do 500 stopni Celsjusza) i mogą być używane na każdym rodzaju kuchenki: gazowej, indukcyjnej czy ceramicznej. Co więcej, mogą być również używane w piekarnikach. Garnki żeliwne mają doskonałe właściwości zatrzymywania ciepła ze względu na swoją grubość, co sprawia, że są idealne do przygotowywania gulaszu o długim czasie gotowania lub przygotowywania dużych porcji jedzenia na raz. Charakteryzują się również dobrym przewodnictwem cieplnym – ponieważ tak dobrze zatrzymują ciepło, można je stawiać na stole podczas posiłków bez obawy, że potrawy zaraz ostygną.

Jak odpowiednio zadbać o kociołek żeliwny, żeby służył nam przez długie lata?

Kociołki żeliwne świetnie nadają się do gotowania na ognisku lub w piekarniku. Warto wspomnieć o tym, jak dbać o kociołek żeliwny, aby służył nam przez długi czas, bo nie jest to takie oczywiste. Warto też wiedzieć, jak przygotować naczynie do użycia. Przed pierwszym użyciem kociołek żeliwny należy umyć, a następnie podgrzać, np. na palenisku. Po ostygnięciu kociołka należy wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny smar. Pozwoli to zapobiec rdzewieniu i stworzyć nieprzywierającą powierzchnię do gotowania potraw. Na co dzień produkt myje się gorącą wodą, można dodać odrobinę łagodnego detergentu, a następnie dobrze osuszyć ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuścić. Żeliwne naczynia kuchenne należy przechowywać w suchym, dobrze wentylowanym miejscu. Wszystkie te zalecenia zapobiegną pojawieniu się rdzy na kociołku.

Jakie potrawy można gotować w kociołku żeliwnym? Pyszne mięsa, ziemniaki, gulasz i nie tylko

Kociołek żeliwny to doskonałe narzędzie do gotowania nad ogniskiem. Ten niezbędny element wyposażenia każdego podróżnika-smakosza można wykorzystać do przygotowania niemal każdego posiłku, od pełnego rodzinnego obiadu po plenerowy garnek chłopski. Wszystko, czego potrzebujemy, to odrobina wcześniejszych przygotowań, odpowiednie przepisy i trochę wyobraźni. A oto kilka wskazówek dotyczących przygotowywania jedzenia w kociołku żeliwnym:

  • Nie należy obierać warzyw przed gotowaniem. Skórki dodadzą smaku zupie lub gulaszowi;
  • Szybkie potrawy, takie jak warzywa, powinno się gotować tylko przez 5 lub 10 minut pod koniec posiłku, aby pozostały chrupiące i miękkie;
  • Nie trzeba gotować fasoli od podstaw – równie dobrze sprawdza się fasola z puszki.

Kociołek żeliwny to naczynie stworzone z myślą o osobach, które uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu i na różnorakich wyjazdach. Z pewnością urozmaici ogniska, kemping i imprezy integracyjne. Główną zaletą tego produktu jest jego uniwersalność: przyda się zarówno w podróży, jak i podczas wędkowania czy polowania. Kociołek myśliwski z pokrywką to jedno z naczyń, którego można używać do smażenia, duszenia i pieczenia potraw.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

Serwis ekspresów do kawy, czyli jak odpowiednia dbałość o sprzęt poprawia jego wytrzymałość i wydajność

Previous article

Materace do spania – wysokiej jakości materace zapewnią komfort i zdrowy sen

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFESTYLE